M-Team on salibandyseura, joka toimii Helsingissä ja tarjoaa toimintaa lasten kerhoista aina vanhusten salibandyyn. Vuonna 1996 perustetussa seurassa on yli 250 lisenssipelaajaa, ja jos mukaan lasketaan myös valmentajat ja toimihenkilöt on määrä noin 500 henkilöä. Suomessa M-Teamia voidaan pitää keskisuurena seurana.
Seuran tavoitteena on tarjota erittäin laadukasta toimintaa kilpaillussa ympäristössä. Tämän saavuttamiseksi seurassa hyödynnetään MyClub ja Qridi Sport ohjelmistopalveluja. MyClub toimii seuran hallinnon työkaluna ja Qridi Sport valmentajien ja pelaajien kehittymisen tukena. Järjestelmien välille on rakennettu rajapinta, joka helpottaa arjessa.
M-Teamin valmennuspäällikkönä toimii yli 20 vuotta salibandyn parissa työskennellyt Antti Niska. Hänen vastuullaan on pääasiassa junioritoiminnan kehittäminen ja tavoitteelliset joukkueet. Haastattelin Anttia, joka kertoi mielenkiintoisia näkökulmia seuran toiminnasta ja sen tavoitteista.
Olen nuorena kokeillut useita eri lajeja ja sitten itse asiassa seurakunnan salibandykerhon kautta innostuin salibandystä yläkouluikäisenä. Aluksi joukkueeni oli Stadin Staga ja aika pian sitten SSV. Koen olevani SSV:n kasvatti. Lajitaustaa on kertynyt yli 20 vuotta. Valmennusvuosia on myös jo 17 vuotta. Heti armeijan jälkeen aloitin valmentamisen tehtävät pelaamisen ohella. Vuonna 2005 aloitin ensimmäiset valmentajan opinnot ja sillä tiellä olen edelleen oppimassa.
Me toimitaan Helsingissä monenlaisten arvojen ympäröimänä. Ehkä muista seuroista poiketen haluamme kasvattaa nuorista myös mallikansalaisia ja opettaa elämänarvoja, eikä siis pelkästään lajitaitoja. Meidän arvoihin kuuluvat hyvin pitkälle laadukkuus, yhteisöllisyys ja osallisuus. Osallisuus on hyvin olennaisessa asemassa: riippumatta siitä oletko pelaaja, toimitsija tai vanhemman roolissa, niin pyrimme rakentamaan osallisuuden kokemusta. Ajatuksena meillä on se, että jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa ja kirjoittaa oma tarinansa seuramme arkeen omassa tärkeässä roolissa.
Ongelmana on mielestäni nykyään se, että nuoret joutuvat tekemään liian aikaisin lajivalinnan. Lasten kohdalla ei voi kuitenkaan tietää mikä laji kiinnostaa vanhempana eniten. Lisäksi monipuolisuus on muutenkin tärkeää harrastamisessa. Meillä on paljon kahden lajin harrastajia, mikä on toki nykyisin hyvin yleistä muissakin lajeissa. Olemme tehneet sen valinnan ettemme pakota lajivalintaan. Emme lähde rajaamaan pois pelaajaan mahdollisuuksia. Meillä lajivalinta ei ole ajankohtainen ennen valtakunnallisia sarjoja, mikä tarkoittaa yleensä noin 16-vuotiaita. Vaikka muista lajeista saattaa tulla painetta nuorille lajivalinnan tekemiseen, me olemme päättäneet, että lapset ja nuoret saavat harrastaa monia lajeja. Tämä on mahdollista, kun hyväksymme sen, että kaikkiin harjoituksiin ja peleihin ei ole mahdollista osallistua. Se vaatii tietenkin valmentajilta taitoa, että osataan tehdä laadukkaita harjoitteita sille määrälle pelaajia, jotka ovat harjoituksissa. Urheilijoita kehitämme kuitenkin erittäin kokonaisvaltaisesti ja tavoitteellisesti. Tiedän, että seurassamme voi kehittyä sekä ihmisenä ja urheilijana ihan huipulle asti. Tätä työtä teemme ja uskomme linjauksemme olevan yksilöille ja seuralle järkevä. Seuramme valmentajat ovat erittäin osaavia ja kehitämme valmennustoimintaamme jatkuvasti.
Qridi Sport toimii meille erittäin tärkeänä työkaluna oppimisen, kehittymisen seurannan ja harjoitteiden antamisen tukena. Lisäksi saamme sen kautta hyvin palautetta pelaajilta. Tämä on mielestäni ollut oikein hyvä uudistus. Sen avulla opimme myös tuntemaan paremmin nykynuoria ja heille tärkeitä asioita.
Urheilijoiden kehittymisen kannalta on tärkeää, että saamme kerättyä paljon erilaista dataa ja annettua urheilijoille henkilökohtaista palautetta. Kenttävuoroissa tai peleissä palaute on monesti yleistä, mutta työkalun avulla saamme yksilöllistettyä valmentamista ja kehittämistä. Toisaalta pelaajat oppivat myös tuntemaan itseään paremmin ja heidän taidot kehittyvät laaja-alaisesti.
Aluksi olemme hyödyntäneet Qridi valmentamisen sovellusta näissä mainitsemissani teemoissa eli urheilijalähtöisessä valmentamisessa. Isossa kuvassa haluamme lisäksi helpottaa valmentajien työtä Qridi Sportin avulla. Olemme tykänneet myös kun Qridi Sportin kirjastossa on valmiiksi erittäin hyviä konsepteja urheilijoiden osallistamiseen ja palautteiden keräämiseen. Ne voi suoraan kirjastosta aktivoida urheilijoille. Nämä ovat tukeneet meidän kauden suunnittelua esimerkiksi unen, levon ja positiivisen ajattelun ja omatoimiharjoittelun teemoissa. Samalla varmistamme, että kaikille joukkueille on samanlaiset kokonaisuudet käytettävissä valmennuslinjamme mukaisesti.
Meillä on käytössä MyClub laskutuksessa, tapahtumien luonnissa ja ilmoittautumisessa. Tämä on ollut oikein hyvä yhdistelmä, kun järjestelmien välillä on rajapinta ja ne toimivat yhdessä. Qridi Sport tukee meitä valmentamisessa ja urheilijoiden kehittämisessä, sekä toisaalta MyClub toimii meillä hyvin seuran hallinnon tukena. Tiedon liikkuminen MyClubista Qridi Sporttiin säästää aikaa, kun halutut tiedot ovat valmiina Qridi Sportissa.
Tulemme laajentamaan käyttöä tulevalle kaudelle niin, että seurassa on käytössä harjoitepankki Qridi Sportissa. Tällä halutaan helpottaa valmentajien työtä harjoittelun suunnittelussa ja taata laadukkaat harjoitukset kaikille. Harjoitepankkiin olemme jo tehneet ensimmäisiä harjoituksia. Tämä tulee helpottamaan myös uusien valmentajien perehdytystä ja valmentamisen aloittamista, kun on valmiiksi harjoitteita hyödynnettäväksi.
Lisäksi meitä kiinnostaa videotyökalu, koska siinä voi hyödyntää pelivideoita suoraan linkkeinä. Meillä on säännöllisesti videopalavereita ja hyödynnämme paljon pelivideoita, joten toiminto auttaa meitä.
Suomen Salibandyliitto tarjoaa joillekin seuroille maajoukkuepolkua, jota kutsutaan myös Floorball Academy:ksi. Seurana emme kuulu siihen, mutta yhtä lailla meillä toiminnan pitää olla laadukasta ja jopa laadukkaampaa. Seuran hallituksessa havahduttiin siihen, että joitakin pelaajia oli siirtynyt toiseen seuraan, jossa oli Floorball Academy malli käytössä. Mielestämme ei ole oikein ja järkevää, että lasten vanhemmat valitsevat seuran sen mukaan kuuluuko se maajoukkuepolkuun. Tämän takia me lähdimme mukaan Vierumäki Akatemian toimintaan. Qridi Sportissa on monipuolisesti toimintoja, jotka ovat tukeneet myös meidän Vierumäen leiritoimintaa. Lähijaksojen ja etäjaksojen välillä olemme päässeet hyödyntämään myös tehtävien antamista. Sen avulla pojat ovat kehittyneet paljon kentällä, mutta myös kentän ulkopuolella.
Haastattelija:
Toni Eskola
toni@qridi.fi
Kuvat ja lisätietoja M-Team Salibandyn toiminnasta:
Antti Niska
Valmennuspäällikkö
antti.niska@m-team.fi