Qridi Sportia opinnäytetyössään tutkinut Virpi Kupari haluaa viedä sovelluksen seuraavaksi lukiolaisille valmennettaville:
Sovellus auttaa valmentajaa hahmottamaan pelaajan kokonaiskuormitusta.
Lentopalloa Kempeleen Lentopallossa valmentavalle Virpi Kuparille Qridi Sport -sovellus on erittäin tuttu. Kupari nimittäin tutki sovellusta opinnäytetyössään, jonka hän teki Lapin Ammattikorkeakoululle Qridin toimeksiannosta.
Kupari käytti sovellusta vuonna 2020 noin neljän kuukauden ajan valmentamassaan joukkueessa, jonka pelaajat ovat 11–13-vuotiaita tyttöjä.
He ovat nuoria urheilijoita, jotka vasta opettelevat urheilijan polkua. Motivoituneimmat käyttivät sovellusta ahkerasti. Osa ei ehkä vielä täysin ymmärtänyt itsearvioinnin merkitystä, Kupari pohtii.
Koronapandemian aiheuttamat rajoitukset yhteisharjoittelussa sattuivat tulemaan ”sopivaan” aikaan etäharjoittelusovelluksen käytön kannalta. Seuranta aloitettiin huhtikuussa 2020, jolloin yhteisharjoituksia ei ollut.
Seuranta jatkui elokuun puoliväliin saakka. Väliin mahtui jaksoja, jolloin joukkueella oli yhteisharjoituksia ja jaksoja, jolloin harjoittelu oli täysin omatoimista.
Kuparin mukaan Qridi Sportin käyttö tuo omatoimisen harjoittelun seurantaan täysin uudenlaisen elementin. Valmentaja pystyy seuramaan pelaajiensa harjoittelua täysin reaaliaikaisesti, kunhan vain pelaajat päivittävät tuntemuksiaan sovellukseen ahkerasti.
Aiemmin on tehty kesäksi harjoitteluohjelma joko tulostetulle paperilapulle tai jaettu sähköisenä jossain WhatsAppissa. Seurantaa ei ole ollut käytännössä lainkaan, vaan tuloksia on nähty vasta, kun yhteisharjoitukset alkavat.
Kupari haluaa viedä Qridi Sport -sovelluksen seuraavaksi lukiolaispelaajien valmennukseen. Lukiolaisten lisäksi ryhmään kuuluu myös muutama yläkoululainen.
Lukioikäisten valmennettavien harjoittelu on aikamoista palapeliä. Osa pelaajista treenaa kahden, kolmen, jopa neljän joukkueen mukana. Sovelluksen avulla valmentajien olisi paljon helpompaa hahmottaa pelaajien kokonaiskuormitus.
Kupari kertoo esimerkin vastikään vetämistään aamuharjoituksista:
Katsoin, että miksi yksi urheilija ei oikein millään olisi halunnut osallistua harjoitteisiin. Kävi ilmi, että hän oli edellisiltana ollut kovatempoisissa treeneissä. Hän ei vain halunnut sanoa mitään, Kupari naurahtaa.
Kuparin mukaan valmentajalle olisi todella hyödyllistä tietää esimerkin kaltaisista tapauksista ja kokonaiskuormituksesta ylipäänsä.
Se auttaisi kaikkia valmentajia. Harjoitukset pystyisi rakentamaan paremmin pelaajien tarpeet huomioiden.
Valmentajien avuksi Kupari haluaisi seuraavaksi hyödyntää Qridi Sportin harjoituspankkiominaisuutta.
Ajatukseni on, että keräisimme harjoituspankkiin lajinomaisia treenejä, joita valmentajat voisivat hyödyntää ohjelmia suunnitellessaan. Meidänkin seurassa lähes kaikki valmentajat ovat oto-valmentajia, joten sovelluksen käyttö voidaan kokea raskaaksikin. Vaatiihan se jonkin verran työtä, Kupari miettii.
Kuparin visioissa on myös, että Qridi Sportin avulla voitaisiin järjestelmällisemmin käyttää videovalmennusta.
Lentopallo on tekniikkalaji, ja videoiden avulla pelaajan on paljon helpompi hahmottaa, mitä hänellä on tekniikassaan kehitettävänä. Videoita kyllä kuvaan nykyäänkin, mutta ne jäävät milloin minnekin eikä niitä pysty täysillä hyödyntämään. Sovelluksen välityksellä se olisi helpompaa, Kupari sanoo.
Valmentaja Virpi Kupari odottaa, että Qridi Sportista tulisi hänelle ja muille valmentajille luonteva apuväline.
Olisihan se iso parannus harjoittelun seurantaan. Sen avulla pystyisi huomioimaan paremmin kaikkien pelaajien tarpeet, ja myös ne pukukopin hiljaisemmat pelaajat pääsisivät antamaan mielipiteensä, Kupari summaa.